U potrazi za duševnim zdravljem: Prepoznavanje životne misije

Autor Prof. dr. sc. Miro Jakovljević ,

Život je traženje. Čini se kako smo osuđeni ili pozvani da cijeli život nešto tražimo. Vi koji čitate ovaj tekst, čitate ga da biste u njemu nešto našli…Netko je u potrazi za srećom, netko za istinom, netko traži ljubav a netko smisao svog života, neki su u potrazi za pravim sobom, drugi opet u potrazi za izgubljenim ja, za izgubljenim zdravljem…

Potraga za duševnim zdravljem redovito je povezana s neizbježnim egzistencijalnim pitanjima: Tko smo? Kuda idemo? S kime ili za kim idemo? Čemu se možemo nadati? Zašto smo na ovom svijetu, što je prava svrha našega života?

Što je životna misija, poziv ili vizija?

Meni se sviđa ideja da nema suvišnih ljudi, da svatko ima svoje poslanje u ovom svijetu. Ne znam koliko je istinita, ali znam koliko je ova ideja moćna i važna za duševno zdravlje. Mnogi moji pacijenti bili su uvjereni da su posve beznačajni, pa čak i suvišni u ovom svijetu. Prema Viktoru Franklu svatko posjeduje zvanje ili specifično poslanje u životu tako da je jedinstven i nezamjenjiv jer njegov život se ne može nikada ponoviti. Životna zadaća svake osobe je jedinstvena i samo je ta osoba može ostvariti. Poslanje (lat. missio od misus, što znači poslan) označava naš unutarnji spiritualni program ili životni skript. Životni poziv (lat. vocatus što znači biti pozvan) je zov koji dolazi iz dubine naše duše, a životna vizija (lat. visio od visus što znači koji je viđen) je unutarnja slika životnog plana. Kako prepoznati osobno poslanje, ispravno odgovoriti na unutarnji zov, kako ispravno vidjeti i slijediti svoju pravu životnu viziju važna su egzistencijalna, sudbinska pitanja. Svatko mora sam otkriti svoje poslanje, koje istodobno i privlači i plaši. Poslanje sadrži autentični smisao života i izvor je duhovnog rasta i razvoja. Prema Jeanu Monbourquette-u ispunjenjem svojega poslanja obogaćujemo svemir, a zauzimanjem u svojemu poslanju pridobiva se pomoć cijelog svemira.

Kako prepoznati i ostvariti svoju životnu misiju?

Ovdje je poučna anegdota o dva zidara koji su nakon radnog dana otišli na piće u obližnji lokal. Vlasnik lokala ih je upitao tko su oni, što rade. Jedan je odgovorio: „Ja sam zidar, pošteno zarađujem za život kako bih prehranio obitelj i školovao djecu“, a drugi: „Ja gradim katedralu, veličanstvenu građevinu, koja će vjekovima svjedočiti nadahnuće, ljubav i vjeru mog naroda. I ja imam obitelj koju jako volim, i koja je ponosna na mene što sudjelujem u gradnji katedrale“. Prvi je govorio o svojoj profesiji, a drugi je prepoznao u svojoj profesiji svoje životno poslanje.

Pitanje „kako prepoznati svoju životnu misiju“ tijesno je povezano s osjećajem pripadnosti, a osjećaj pripadnosti povezan je s našim ulogama u zajednicama kojima pripadamo. Naime, osim što pripadamo obitelji, mi pripadamo i različitim kulturnim, duhovnim, političkim, ekonomskim, profesionalnim zajednicama u kojima imamo i igramo različite uloge. Stoga se osobno poslanje očituje u različitim oblicima i povezano je s našim različitim identitetima. Može se prepoznati u idealima koje slijedimo, u strastima i snažnom zanosu prema nekim aktivnostima, u dugotrajnoj i potpunoj predanosti nekim ciljevima… Nerijetko nam velike nedaće, osobne krize, bolest, gubitak bliskih osoba, itd. mogu pomoći da prepoznamo svoje osobno poslanje.

Prema Steve-u Andrreas-u i Charles-u Fauklner-u da bismo ostvarili svoju životnu misiju potrebno je da:

  • 1.imamo životnu strast
  • 2.preispitamo svoje najdublje vrijednosti i načela
  • 3.stvorimo veliku viziju
  • 4.prepoznamo pravi put
  • 5. podesimo i usaglasimo sebe s vašom životnom misijom
  • 6.ostvarimo podršku značajnih drugih

Svatko mora sam otkriti svoje poslanje, a ono uvijek uključuje ljubav, ili neku vrstu ljubavi. Što više učimo ljubiti sebe, to ćemo više ljubiti i druge. Drugim riječima ljubimo bližnjeg svoga kao samoga sebe, ni više ni manje. 

Vježba

Udobno se smjestite… Zatvorite oči… Usmjerite svoju pozornost na disanje. Udahnite duboko, malo zadržite dah i polako izdišite. Dok izdišete osjećate kako se opuštate. Ponovite to nekoliko puta… dok ne postanete posve opušteni. Sjetite se neke rijeke koja mirno teče, bijelih oblaka koji mirno plove na plavom nebu, nekog mirnog jezera u kojega utječe rijeka…

A sada usmjerite svoje misli na svoje tijelo i ugodni osjećaj opuštanja u njemu. Onda vam se pojavi misao: Imam tijelo, ali ja sam mnogo više od samoga tijela i tjelesnih procesa. Ja mogu utjecati na svoje tijelo i u zdravlju i u bolesti. Cijenim svoje tijelo kao dragocjeni dio mene. Dobro s njim postupam, želim ga održavati u dobrom zdravlju. Uvažavam načelo „zdrav duh u zdravom tijelu“. Imam tijelo, ali ja sam mnogo više od svojega tijela…

Imam osjećaje, ali ja sam mnogo više od svojih osjećaja. Osjećaji mogu biti različiti, svjesni ili nesvjesni, ovisni o situaciji, osjećaji su promjenjivi, nekad jaki, nekad potisnuti, ponekad proturječni. Imam osjećaje, ali ja sam mnogo više od svojih osjećaja. Mogu ih osvijestiti, … promatrati, … razumjeti,.. usmjeravati,… koristiti,… skladno prilagođavati i uklapati u skladne cjeline''. Imam osjećaje, ali ja sam mnogo više od svojih osjećaja…

Imam različite želje, ali ja sam mnogo više od svojih želja… Želje su povezane s mojim porivima i potrebama. Želje su promjenjive, nerijetko i oprečne. Ja imam raznovrsne želje, ali ja sam mnogo više od svojih želja… Ja mogu utjecati na svoje želje, mogu ih mijenjati i preoblikovati, mogu ih usklađivati sa svojim autentičnim potrebama… usmjeravati prema ispravnim ciljevima…

Imam um, ali ja sam mnogo više od svojega uma… Moj um je moje oruđe za upoznavanje vanjskog i mog unutarnjeg svijeta, on je instrument spoznaje. Njegovi sadržaji se stalno mijenjaju… on prihvaća nove ideje, spoznaje i iskustva. Ja imam um, ali ja sam mnogo više od svojega uma.

Ja imam tijelo, ali ja sam mnogo više od svojega tijela. Ja imam osjećaje, ali ja sam mnogo više od svojih osjećaja. Ja imam svoje želje, ali ja sam mnogo više od svojih želja. Ja imam um, ali ja sam mnogo više od svojega uma.

Ja sam razvijajući self, centar čiste samosvjesnosti, ljubavi i volje, sposoban/na da vladam i upravljam svojim tijelom, osjećajima, željama, umom i svim mentalnim procesima.

A sada zamislite da vam je u posjetu došla vaša dobra vila… ili vaš osobni anđeo…Obratite pozornost na izgled vaše vile ili osobnog anđela…kakav je pogled…izraz lica… što vam želi reći… Ako vas ne gleda s ljubavlju i ne zrači dobrotom to nije vaša vila ili osobni anđeo. Otpustite je i zamislite biće koje vas istinski voli. Sada budite vi svoja dobra vila ili osobni anđeo koja/i zna što je vaša životna misija ili životni poziv. Možete li stvoriti svoju viziju?… Možda se pojavila neka misao, ideja… Ili možda vam neki unutarnji glas nešto govori… Što vam kaže vaša intuicija? Zašto ste na ovom svijetu? Što možete dati životu? Što želite učiniti od svojega života?